Kod | 0842013800P |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki |
Kierunek studiów | Jakość i bezpieczeństwo żywności |
Forma studiów | niestacjonarne |
Poziom kształcenia | I stopnia |
Profil studiów | praktyczny |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 4 letnie |
Adres komisji rekrutacyjnej | Sekcja Rekrutacji Biura Obsługi Studentów Politechniki Koszalińskiej ul. Śniadeckich 2 75-453 Koszalin pokój 7A godziny przyjęć wtorek - piątek: 10.00-14.00 telefon: 94 34 78 700 e-mail: rekrutacja@tu.koszalin.pl Biuro Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki : 94 34 78 474 94 34 78 478 94 34 78 231 94 34 78 229 94 34 78 440 e-mail: kr-wimie@tu.koszalin.pl |
Adres WWW | https://tu.koszalin.pl/wimie |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Jednostka prowadząca studia
Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszailńskiej
Sylwetka absolwenta
Sylwetka absolwenta: Absolwent kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności posiada wiedzę z zakresu nauk o żywności i zdrowiu oraz wiedzę z zakresu nauk przyrodniczo - technicznych, biologicznych i ekonomicznych niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w żywności, związanych z zapewnieniem jej jakości i bezpieczeństwa oraz wpływem na zdrowie człowieka. Zna procesy produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zagrożenia powstające w trakcie pozyskiwania i przetwarzania surowców, technologiczne korzyści i zagrożenia dla bezpieczeństwa związane z wykorzystaniem dodatków do żywności oraz zasady utrwalania, pakowania, znakowania, przechowywania i wprowadzania żywności do obrotu.
Posiada dodatkowo kompetencje w zakresie oceny jakości produktów spożywczych z wykorzystaniem nowoczesnych metod analizy chemicznej, sensorycznej i instrumentalnej oraz podstawowych metod statystycznych i narzędzi informatycznych do sterowania produkcją i prognozowania bezpieczeństwa i jakości żywności. Dysponuje również wiedzą na temat regulacji prawnych w zakresie prowadzenia działalności związanej z produkcją oraz bezpieczeństwem żywności, z uwzględnieniem zakresu prac krajowych oraz europejskich organów urzędowej kontroli żywności i żywienia, systemów ostrzegawczych, a także certyfikacji żywności i akredytacji laboratoriów.
Przedmioty preferowane
- język polski
-
język obcy nowożytny
-
matematyka
-
fizyka i astronomia
-
chemia
- biologia
Specjalności
- Systemy bezpieczeństwa żywności
- Pracownie laboratoryjne bezpieczeństwa żywności
Specjalności oferowane w ramach kierunków będą uruchomione w sytuacji, gdy udział zadeklaruje minimum 15 osób.
Zawody po studiach
Absolwent kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności zdobywa kompetencje do pracy w:
- zakładach zajmujących się przetwórstwem żywności,
- firmach zajmujących się obrotem żywnością w całym łańcuchu żywnościowym,
- laboratoriach analitycznych, kontrolujących jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych,
- jednostkach urzędowej kontroli żywności,
- jednostkach szkoleniowo-certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
- środkach badawczo-rozwojowych,
- firmach doradczych i audytujących.