Kod | 0842012000 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki |
Kierunek studiów | Technologia Żywności i Żywienie Człowieka |
Forma studiów | niestacjonarne |
Poziom kształcenia | I stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 4 lata |
Adres komisji rekrutacyjnej | Sekcja Rekrutacji Biura Obsługi Studentów Politechniki Koszalińskiej ul. Śniadeckich 2 75-453 Koszalin pokój 7A godziny przyjęć: wtorek - piątek: 10.00-14.00 telefon: 94 34 78 700 e-mail: rekrutacja@tu.koszalin.pl Biuro Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki : 94 34 78 474 94 34 78 478 94 34 78 231 94 34 78 229 94 34 78 440 e-mail: kr-wimie@tu.koszalin.pl |
Adres WWW | https://tu.koszalin.pl/wimie |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Jednostka prowadząca studia
Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszailńskiej
Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka zdobywa wiedzę w zakresie podstawowych technologii przetwórstwa spożywczego, zasad żywienia, bezpieczeństwa żywności, inżynieryjnych aspektów realizacji produkcji żywności, ekonomiki i zasad organizacji przedsiębiorstw spożywczych. Nabywa umiejętności projektowania i wdrażania procesów technologicznych i jego elementów, prowadzenia badań żywności i oznaczeń składników produktów spożywczych, marketingu i zarządzania produktami na rynku żywnościowym. Uzyskuje kompetencje, jako specjalista w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, organizacji produkcji i kontroli jakości żywności.
Przedmioty preferowane
- język polski
- język obcy nowożytny
- matematyka
- fizyka i astronomia
- informatyka
- geografia
- biologia
- chemia
Specjalności
- Bezpieczeństwo żywności i żywienie człowieka
- Biotechnologia żywności
- Inżynieria żywności
- Technologia przetwórstwa ryb
Specjalności oferowane w ramach kierunków będą uruchomione w sytuacji, gdy udział zadeklaruje minimum 15 osób.
Zawody po studiach
- analityk żywności - laborant
- kierownik produkcji i utrzymania ruchu w zakładach przetwórstwa spożywczego
- projektant opakowań do żywności
- R&D menedżer w zakresie projektowania procesów i produktów
- specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności
- technolog żywienia w zakładach żywienia zbiorowego
- technolog żywności w zakładach przetwórstwa spożywczego