Kod | 0841022000 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki |
Kierunek studiów | Technologia Żywności i Żywienie Człowieka |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom kształcenia | II stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 1,5 roku |
Adres komisji rekrutacyjnej | Sekcja Rekrutacji Biura Obsługi Studentów Politechniki Koszalińskiej ul. Śniadeckich 2 75-453 Koszalin pokój 7A godziny przyjęć: wtorek - piątek: 10.00-14.00 telefon: 94 34 78 700 e-mail: rekrutacja@tu.koszalin.pl Biuro Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki : 94 34 78 474 94 34 78 478 94 34 78 231 94 34 78 229 94 34 78 440 e-mail: kr-wimie@tu.koszalin.pl |
Adres WWW | https://tu.koszalin.pl/wimie |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Jednostka prowadząca studia
Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszailńskiej
Sylwetka absolwenta
Kierunek ten umożliwia kształcenie w specyficznym otoczeniu Wydział Mechanicznego specjalistów o unikalnych umiejętnościach, którzy potrafią łączyć nowoczesną wiedzę i umiejętności w zakresie inżynierii przetwarzania żywności z wiedzą i umiejętnościami typowo technologicznymi. Zasadniczym celem kształcenia na tym kierunku jest wykształcenie specjalisty magistra inżyniera dla potrzeb przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego działającego w warunkach gospodarki rynkowej, który potrafiłby łączyć wiedzę inżynierską z wiedzą z zakresu technologii produkcji żywności, towaroznawstwa i bezpieczeństwa produkcji żywności. Absolwenci tego kierunku będą przygotowani do rozpoczęcia indywidualnej działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania żywności i żywienia człowieka.
Specjalności
- Organizacja produkcji i bezpieczeństwo żywności
- Towaroznawstwo produktów i techniki opakowaniowe
- Gastronomia z elementami dietetyki
- Projektowanie produktów akwakultury
Specjalności oferowane w ramach kierunków będą uruchomione w sytuacji, gdy udział zadeklaruje minimum 15 osób. W planie studiów II stopnia kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka przewidziano obieralne moduły specjalnościowe wchodzące w skład specjalności.
Zawody po studiach
- analityk żywności - laborant
- kierownik produkcji i utrzymania ruchu w zakładach przetwórstwa spożywczego
- projektant opakowań do żywności
- R&D menedżer w zakresie projektowania procesów i produktów
- specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności
- technolog żywienia w zakładach żywienia zbiorowego
- technolog żywności w zakładach przetwórstwa spożywczego