studia I i II stopnia - rekrutacja na semestr zimowy 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Jakość i bezpieczeństwo żywności (inżynierskie, stacjonarne, I stopień)

Szczegóły
Kod 0841013800P
Jednostka organizacyjna Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki
Kierunek studiów Jakość i bezpieczeństwo żywności
Forma studiów stacjonarne
Poziom kształcenia I stopnia
Profil studiów praktyczny
Języki wykładowe polski
Czas trwania 3,5 letnie
Adres komisji rekrutacyjnej Sekcja Rekrutacji
Biura Obsługi Studentów
Politechniki Koszalińskiej
ul. Śniadeckich 2
75-453 Koszalin
pokój 7A

godziny przyjęć:
wtorek - piątek: 10.00-14.00
telefon: 94 34 78 700
e-mail: rekrutacja@tu.koszalin.pl

Biuro Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki : 94 34 78 474
94 34 78 478
94 34 78 231
94 34 78 229
94 34 78 440
e-mail: kr-wimie@tu.koszalin.pl
Adres WWW https://tu.koszalin.pl/wimie
Wymagany dokument
  • Dokumenty równoważne świadectwu dojrzałości
  Zadaj pytanie
Tura 1 (03.06.2024 00:00 – 25.07.2024 23:59)

Nadchodzące tury w tej rekrutacji:
  • Tura 2 (29.07.2024 00:00 – 16.08.2024 23:59)
  • Tura 3 (20.08.2024 00:00 – 24.10.2024 23:59)


Jednostka prowadząca studia

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszailńskiej

 

Sylwetka absolwenta

Sylwetka absolwenta: Absolwent kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności posiada wiedzę z zakresu nauk o żywności i zdrowiu oraz  wiedzę  z zakresu nauk przyrodniczo - technicznych, biologicznych i ekonomicznych niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w żywności, związanych z zapewnieniem jej jakości i bezpieczeństwa oraz wpływem na zdrowie człowieka. Zna procesy produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zagrożenia powstające w trakcie pozyskiwania i przetwarzania surowców, technologiczne korzyści i zagrożenia dla bezpieczeństwa związane z wykorzystaniem dodatków do żywności oraz zasady utrwalania, pakowania, znakowania, przechowywania i wprowadzania żywności do obrotu.

Posiada dodatkowo kompetencje w zakresie oceny jakości produktów spożywczych z wykorzystaniem nowoczesnych metod analizy chemicznej, sensorycznej i instrumentalnej oraz podstawowych metod statystycznych i narzędzi informatycznych do sterowania produkcją i prognozowania bezpieczeństwa i jakości żywności. Dysponuje również wiedzą na temat regulacji prawnych w zakresie prowadzenia działalności związanej z produkcją oraz bezpieczeństwem żywności, z uwzględnieniem zakresu prac krajowych oraz europejskich organów urzędowej kontroli żywności i żywienia, systemów ostrzegawczych, a także certyfikacji żywności i akredytacji laboratoriów.

 

Przedmioty preferowane

  • język polski
  • język obcy nowożytny 

  • matematyka

  • fizyka i astronomia

  • chemia

  • biologia

 

Specjalności

  • Systemy bezpieczeństwa żywności
  • Pracownie laboratoryjne bezpieczeństwa żywności    

Specjalności oferowane w ramach kierunków będą uruchomione w sytuacji, gdy udział zadeklaruje minimum 15 osób.

 

Zawody po studiach

Absolwent kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności zdobywa kompetencje do pracy w:

  •  zakładach zajmujących się przetwórstwem żywności,
  • firmach zajmujących się obrotem żywnością w całym łańcuchu żywnościowym,
  • laboratoriach analitycznych, kontrolujących jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych,
  • jednostkach urzędowej kontroli żywności,
  • jednostkach szkoleniowo-certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
  • środkach badawczo-rozwojowych,
  • firmach doradczych i audytujących.


Zasady przyjęć dostępne na stronie głównej rekrutacji.